Tigerungar

Tidigt på morgonen den 17:e Januari kunde vi se på övervakningsfilmen att det hade fötts två tigerungar! 

IMG_4161.JPG
Djurvårdarna har spänt gått och väntat på att tigerhonan Zaria ska föda och några dagar efter beräknat födelsedatum kunde vi både se och höra ungar i nestingboxen uppe i Tiger Mountain. Zaria har haft möjligheten att föda i avskildhet inne i stallet eller inför publik ute i tigervisningen men hon valde nestingboxen inne i stallet. 

Zaria och Yegor har haft flera parningsförsökt och när djurvårdarna märkte att Zaria inte hade brunstat om så började planeringen inför tigerfödseln. Man räknar ungefär på 100dagar efter sista brunst/parning och vi var inte långt ifrån med våra uträkningar. Födseln gick bra och hanen Yegor befann sig i samma stalldel när det ägde rum, vi märkte inga större förändringar hos honom förutom en aning nyfikenhet och omtanke.

IMG_4163.JPG

Zaria

 Zaria är född 2010 i Port Lympne Animal Park i Storbritannien. Hon kom hit 2016 och har på   kort tid gjort stora framsteg. Zaria är den tigern som gärna tar det lugnt och stressar inte i     onödan, ligger helst och vilar under någon gran ute i hägnet.

IMG_3774.jpg

Yegor

 Yegor är född 2008 i D.park Amersfoort i Holland. Han kom hit 2010 och har levt med andra   tigrar tills att Zaria kom. Yegor är en tigern som gärna vill att någonting händer, uppskattar   berikningar och är nyfiken av sig. 

Amur/Sibiriska tigern är hotad i världen enligt IUCN och det finns under 500 individer kvar i det vilda. Det finns över 600 Amur/Sibiriska tigrar som lever i fångenskap enligt International Tiger Studbook och fungerar som en reservpopulation åt arten eftersom de fortfarande är listade som en hotad art och att deras framtid inte ser säker ut. Vi stödjer bevarandeprojektet som ALTA har där vi samlar in pengar och donerar till organisationen, vem som helst kan vara med och donera och man kan även göra det på plats i Tiger Mountain. De tigrar som finns kvar i det vilda lever i östra Ryssland men det är ett litet antal som sträcker sig över till Kina och möjligen Nordkorea. 

Den 25:e Januari lyckades vi att stänga undan honan Zaria för att gå in och undersöka ungarna, vi kunde inte märka några förändrade beteenden hos Zaria utan hon var under hela processen lugn. Ungarna hälsoundersöktes, chipmärktes och könsbestämdes, det visade sig vara en av varje kön och båda ungarna var i mycket god kondition. Zaria och ungarna är nu under dagarna ute i det stora hägnet, ni kan se dem från huset, rampen och amfieteatern!

DSC_0410_edited.jpg                    DSC_0355_edited.jpg