Följ med på guidad tur med tema vårkänslor

Tid för brunst och parning i Orsa Rovdjurspark

Vargarna ylar, berguven hoar och brunbjörnshonan lämnar idet med sina små ungar. Efter en lång vinter har våren äntligen kommit till Orsa Rovdjurspark.

– Varje årstid är spännande på sitt sätt i djurparken men under våren händer det extra mycket. För den som är sugen på att lära sig mer om rovdjuren och deras liv arrangerar vi varje dag en guidning med tema vårkänslor, säger Sven Brunberg, djurparkschef Orsa Rovdjurspark.

Orsa Rovdjurspark ligger i Orsa Grönklitt och är Europas största Rovdjurspark. Parken är inriktad på stora rovdjur från norra halvklotet och här lever djuren i stora hägn i naturliga skogsmiljöer. Orsa rovdjurpark jobbar med forskning och att bevara arter, informera och utbilda.

Just nu spirar det av vårkänslor i parken. Djuren börjar så smått vakna till efter den långa vintern och brunbjörnarna kommer ut ur sina iden. Hanar och honor börjar spana in varandra och honorna börjar brunsta. Morgon och kväll hörs vargarna yla, lodjuren ropar med sitt skällande läte och berguven hoa, det är dags för parning.

Djuren föder ungar vid lite olika tillfällen på året. Parkens 14 ståtliga brunbjörnar börjar vakna till liv och ta sig ut i sitt hägn och sist ut är mamma Mette med sina tre små ungar. De föddes på självaste julaftonen förväntas bli publikfavoriter. Den senaste tiden har det fötts rekordmånga djurungar i parken och här finns också ungar från varg, lodjur, persisk leopard och amur tiger.

Guidad tur med tema vårkänslor. För att följa med på en guidad tur behövs förbokning. Bokas dagen innan före kl 15.00, tel: 0250-462 08. Samlins i Rovdjurscentrum kl. 13:00 varje dag. Pris 100 kr/vuxen, 50 kr/barn (max 14 år), entréavgift tillkommer. Max 25 deltagare per tur. Pågår fram till 14 Juni.

För att se film och ladda ner högupplösta bilder på djurungarna, gå in på:
https://www.gronklittsgruppen.se/se/media#/

För mer information kontakta gärna:
Sven Brunberg, djurparkschef Orsa Rovdjurspark/vd Rovdjurscentrum, tfn 070 273 72 02 sven.brunberg@orsarovdjurspark.se